Her İhtiyacınıza Tek Bir Portal: edevletbilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Hizmetler
  4. »
  5. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü E Devlet

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü E Devlet

admin admin -
3406 0

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü hizmeti E Devlette en çok kullanılan hizmettir. Bu hizmet, sizin sigorta ve primlerinizi hesaplayan ve 4A, 4B, 4C şeklinde üçe ayrılan belgeye dayalı bir sistemdir. 4A, 4B, 4C Nedir?, SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Nedir?, Nasıl sorgulanır ve hesaplanır? Ayrıntılı bilgi için aşağı bakınız.

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

Sosyal Güvenlik Kurumu kişilerin çalışma ortamındaki iş sağlığını, çalışma günlerini, işçi haklarını vb. her türlü sosyal hak ve hizmetlerin tümünü içeren bir hizmettir. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü de sizlere çalıştığınız işte unvanınızı, çalıştığınız günlerin sayısını, sigortanızın statüsünü, işe giriş ve çıkış tarihinizi ve sigorta kolunuzu (4A, 4B, 4C) göstermek için kullanılan bir sistemdir. Bu sisteme giriş yapmak için E-Devlet’e giriş yapmanız gerekmektedir.

E-Devlete giriş yaptıktan sonra arama yerine “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” yazınız. Çıkan ilk seçenekte “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi” görünecektir. Buna tıkladıktan sonra istediğiniz tüm bilgiler altında çıkmaktadır.

SGK Hizmet Dökümü aynı zamanda SGK binalarından da çıkarılmaktadır.

4A 4B 4C Nedir?

4A: Özel sektörde çalışan kişilerin sigortalarını kapsamaktadır. Örneğin, özel bir okulda öğretmen olarak çalışıyorsanız, okul yöneticiniz sizin sigortanızı yatırıyor demektir. Bu da 4A kapsamına girmektedir. Ama devlette çalışıyor olsaydınız sigortanızı okul yöneticiniz değil, devlet yatırmış olacaktı. Bu durumda 4A kapsamına girmezdi.

4B: Kendi işinizi yapıyorsanız ve kimseye bağlı değilseniz 4B kapsamına girmektesiniz. Örneğin, esnaf lokantası açtınız ve işletiyorsunuz, sigortanızı kendiniz ödediğiniz için 4B kapsamına giriyorsunuz demektir. 4B kapsamına girenlerden bir diğeri de kadrolu çalışanlardır.

4C: 5510 kanununa göre, hizmete bağlı çalışanlar, muhtar, serbest çalışanları, bir yıldan kısa süreli mevsimlik işçiler, tarım işçileri, şirket ortakları ve devlet memurları 4C kapsamına girmektedir.

En avantajlı sigorta türü 4C olarak bilinmektedir.

Sigortasız Çalışırsak Ne Olur?

Sigortasız çalışmak, yasalara aykırıdır. Bir işverenin çalışanları için sosyal güvenlik ve diğer sigorta türlerini sağlama yükümlülüğü vardır. Sigortasız çalışmak, işveren ve çalışan arasındaki sözleşme ve yasal düzenlemelere aykırı olabilir. Bu durumda, hukuki sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sigortasız çalışanlar genellikle işsizlik sigortası, sağlık sigortası, emeklilik ve diğer sosyal güvencelere sahip olmazlar. Bu durum, kişisel ve ailevi güvenlik açısından risk oluşturabilir. Sağlık sigortası olmaksızın, sağlık hizmetleri için maliyetlerinizi karşılamak zor olabilir. Acil durumlar veya uzun vadeli sağlık sorunları durumunda, mali yükü taşımak zorunda kalabilirsiniz.

Sigortasız çalışanlar, iş kazaları veya meslek hastalıkları durumunda korunmazlar. İş kazaları veya sağlık sorunları nedeniyle gelir kaybına uğrama riskini artırabilir. Sigortasız çalışanlar, emeklilik dönemlerinde maddi güvenceye sahip olmayabilirler. Resmi emeklilik planlarına katılmamak, ileri yaşlarda finansal zorluklara neden olabilir. Sigortasız çalışanlar genellikle iş güvencesi eksikliğiyle karşılaşabilirler. İşverenler, sigortasız çalışanları daha kolay bir şekilde işten çıkarabilir, çünkü resmi sözleşmeler ve korumalar bulunmamaktadır. Bu nedenlerle, sigortasız çalışmaktan kaçınılması önerilir. Yasal düzenlemelere ve iş sağlığı güvenliği kurallarına uymak, hem çalışanın hem de işverenin çıkarlarına daha uygun bir seçenektir. Eğer sigorta ve diğer sosyal güvencelerle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, bir hukuk danışmanından yardım alınız.

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Ne İşe Yarar?

Bu dökümü çalışmak istediğiniz iş yerine verdikten sonra bilgilerinizi sisteme işler. Sisteme işledikten sonra sizin işe geldiğiniz günleri, izinli günlerinizi, hasta olduğunuz günleri, aldığınız maaşı vb. tüm muhasebe ve sosyal süreçleri kaydederler. Böylelikle siz orada çalışan olarak görünürsünüz. Bu kağıt olmadan sizi sigortalı çalıştırmaları mümkün değildir. E Devletten kolaylıkla çıkarıp barkod oluşturabilirsiniz. Böylelikle elektronik ortamda da taranıp görülebilir.

E Devletle ilgili bilgi almak isterseniz ana sayfamızı gezebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir